З 1 липня 2021 року українські пенсіонери отримають надбавку до пенсії

У 2021 році заплановано кілька підвищень пенсій. Найближче відбудеться з 1 липня у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму. Після перерахунку пенсії деяких українців стануть більше на 850 гривень, а інших на 85 гривень. Хто і на яке підвищення може розраховувати, розповіли в Пенсійному фонді.
Вже з 1 липня поточного року прожитковий мінімум, а разом з ним і мінімальна пенсія для непрацездатних громадян підвищитися на 85 гривень (до 1854 гривень). Згідно з українським законодавством надбавку отримає більшість українців віком від 60 років. Так, розмір мінімальної пенсії не може бути нижче прожиткового мінімуму, при цьому надбавка за стаж понаднормової становить 1% від прожиткового мінімуму. Водночас розмір максимальної пенсії не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів. Винятком з правил можуть бути тільки судді, пенсії яких доходять до 80% від заробітної плати.

У ПФУ зазначили, що доплата за кожен рік стажу понад необхідного (35 і 30 років для чоловіків і жінок відповідно) підвищитися на 85 копійок. Таким чином кожен одержувач пенсії вже зараз має можливість порахувати на скільки збільшаться виплати з липня.

Цього року заплановано ще одне підвищення прожиткового мінімуму, яке відбудеться з 1 грудня. Він збільшиться до 1934 гривень, а разом з ним і мінімальна пенсія. Також на 80 копійок збільшитися доплата за кожен рік стажу понад 35 років.

Раніше міністр соціальної політики Марина Лазебна заявляла, що в Україні дуже великий розрив між зарплатами і пенсіями. Так, якщо роками раніше пенсії становили 54-57% від заробітної плати, то зараз всього 27% і це дуже поганий показник. При цьому, як зазначила Лазебна, цей розрив продовжує зростати.

Раніше портал Hyser повідомляв, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль висловився щодо доставки пенсій.

Також наш портал інформував, що у Пенсійному фонді зробили важливу заяву стосовно фінансування травневих пенсій.

Нагадаємо, що у Міністерстві соціальної політики розповіли про нову пенсійну реформу, яка дозволить подвоїти виплати.