Швидка стомлюваність, занепад сил і сонливість можуть вказувати на низький гемоглобін. Щоб перевірити його рівень в організмі, потрібно здати загальний аналіз крові. Підвищити ж гемоглобін можна без лікарських препаратів.

Гемоглобін-білок з червоних кров'яних тілець, який транспортує по організму залізо. У залізі, в свою чергу, знаходиться кисень, який необхідний всім органам без винятку. Ось чому так важливо підтримувати в організмі достатній рівень гемоглобіну. Який же він, достатній показник гемоглобіну? Для дітей – 110 одиниць, для жінок – 120, а для чоловіків-130. Перевірити рівень гемоглобіну можна здавши загальний аналіз крові. За направленням від сімейного лікаря аналіз буде безкоштовним. Медики рекомендують здавати загальний аналіз крові хоча б раз на рік, щоб стежити за станом свого здоров'я.

Якщо ж аналіз крові показав низький гемоглобін, підвищити його рівень можна без застосування медикаментів. Для цього достатньо скорегувати свій щоденний раціон.

Отже, підвищити гемоглобін допоможуть такі продукти: яловичина, яловича печінка, червона ікра, гречана крупа, гранат, гарбуз, зелень, яблука, буряк, капуста. Також необхідно вживати нерафіновані жири-оливкову, соняшникову, лляну олію.

Щоб допомогти залізу засвоїтися в організмі потрібні й інші мікроелементи, такі як цукор, сірковмісні амінокислоти, мідь і кислоти (аскорбінова, фолієва, лимонна і яблучна). Мідь міститься в крупах, арахісі і печінці, сірковмісні амінокислоти – в м'ясі, рибі і морепродуктах. Фолієву кислоту можна знайти в волоських горіхах, печінці тріски і яловичій печінці. Аскорбінова кислота міститься в цвітній капусті, болгарському перці і шипшині; лимонна і яблучна кислоти – в перці, помідорах і цитрусових.

Для підвищення гемоглобіну також важливо пити досить чистої негазованої води, спати не менше 8 годин на добу, займатися спортом і гуляти на свіжому повітрі.

Якщо ж ці заходи не допоможуть вам підняти рівень гемоглобіну, то, швидше за все, у вас анемія. Тоді вам потрібна кваліфікована допомога фахівця. Лікар призначить медикаменти, які містять залізо, а також визначить дозування. Пам'ятайте, самолікування може бути небезпечно для вашого здоров'я.

Як повідомлялося раніше, фахівці оголосили список продуктів, які не варто заморожувати. У такому вигляді вони можуть принести шкоду вашому здоров'ю.

Hyser також писав, що фахівці назвали кашу, яка врятує від підвищеного тиску.