В останні місяці ціни на газ б'ють всі рекорди. Ціна на "блакитне паливо" зросла в 4 рази. А все через маніпуляції "Газпрому".

За останні два місяці ціни на газ істотно зросли. 14 червня вартість "блакитного палива" зросла вище 360 доларів за тисячу кубометрів, подолавши, таким чином, п'ятирічний максимум. Якщо порівнювати ціни на газ з минулим, 2020-им роком, біржові котирування газу в Європі виросли більш ніж в 6 разів.

Те сталося через те, що російський монополіст з постачання «блакитного палива» «Газпром» штучно стримує ринок і не поставляє в Європу необхідну кількість газу для заповнення сховищ.

Україна 30% газу імпортує з Європи, тому ситуація, що склалася, не могла не відбитися і на нашій країні. 17 червня "Нафтогаз" встановила новий місячний тариф на газ, який склав 11,94 грн за кубометр. Нагадаємо, в червні 2020-го року українці платили за газ 2,7 грн за куб, тобто в чотири рази менше.

Відзначимо, що ціна на газ традиційно зростає восени і взимку, під час опалювального сезону. А навесні і влітку ціна на "блакитне паливо" зазвичай падає, що дозволяє країнам заповнити газосховища на майбутній опалювальний сезон за прийнятними цінами.

Однак цього року на ціну газу вплинули маніпуляції "Газпрому" в поєднанні із затяжним опалювальним сезоном (через холодну весну), обмеженням поставок американського скрапленого газу в Європу і зростанням світових котирувань нафти вище 70 доларів за барель.

Обмежуючи поставки газу в Європу, Росія хоче показати вигідні сторони використання "Північного потоку-2", який байкотують багато європейських країн. Високі ціни на газ-наслідок того, що Європа «вставляє палиці в колеса» будівництва «Північного потоку-2».

Експерти прогнозують зниження цін на газ наступного місяця. Це відбудеться через постачання "блакитного палива" з Америки.

Також експерти відзначають, що ціна опалення для українців на майбутній опалювальний сезон істотно не зросте. Справа в тому, що з початку нинішнього року українці платять за газ за фіксованою річною ціною. Газопостачальні компанії встановили її наприкінці квітня і не мають права змінювати протягом року. На сьогоднішній день фіксована річна ціна на газ для українців коливається в діапазоні від 7,8 до 13,5 грн за кубічний метр. Як стверджують фахівці, дефіциту газу на майбутній опалювальний сезон в Україні не очікується: "блакитного палива " достатньо в газосховищах нашої країни.

Як повідомлялося раніше, українці почнуть отримувати по три платіжки за газ. Що змінилося?

Hyser також писав, що у Луганську вибух на газопроводі.