Вітамін B12 є дуже важливим вітаміном для людини тому, що здатний підтримувати здоров’я нервової системи, крові, бере участь у формуванні ДНК і є необхідним для підтримки мозкової діяльності.

Його дефіцит можливо побачити за допомогою симптомів на тілі людини, пише "Жіночий світ".

Відомо, що організм людини не може самостійно продукувати вітамін В12 тому важливо отримувати його ззовні. Він міститься у їжі або біологічних добавках.

Експерти попереджають, що низький рівень вітаміну протягом довгого часу може привести до психічного захворювання або патологій спинного і головного мозку.

Доктора Раджендран Каннан провів дослідження за допомогою якого встановив чотири основні дефіциту цього вітаміну. Так, якщо у людини бракує вітаміну В12, у нього з'являється гіперпігментація шкіри, вітіліго, кутовий хейліт і випадає волосся.

Гіперпігментація виникає тому, що без вітаміну В12 і під впливом сонячних променів шкіра активніше піддається пігментації. Причина полягає в утворенні відкладень меланіну-пігменту, що надає шкірі здоровий колір. Ділянки потемнілої шкіри можуть з’явитися на будь-якій частині тіла, в тому числі на обличчі.

Вітиліго. Якщо при гіперпігментації шкіра темніє, то при вітиліго навпаки - вона блідніє. При вітіліго можна виявити на шкірі великі білі плями. Вони можуть утворюватися на руках, шиї або обличчі.

Кутовий хейліт - це хворобливі і неестетичні ураження в куточках рота. Це можуть бути почервоніння, припухлість або кровотечі.

Випадання волосся найчастіше буває при дефіциті вітаміну В12. Через брак речовини волосяні фолікули перестають нормально забезпечуватися киснем, що призводить до ослаблення і подальшого випадання волосся.

Якщо ви спостерігаєте хоч один із ціх симптомів у себе, обов'язкового проконтролюйте рівень вітаміну у вашому організмі тому, що чим дальше, тим може бути складніше позбутися ускладнень через його відсутність.

Раніше Hyser писав про те, що ікарі склали перелік овочів, які не варто вживати в їжу в сирому вигляді.

Також Hyser повідомляв, що фахівці з'ясували, люди з яким кольором очей частіше схильні до виникнення онкологічних захворювань.

Нагадаємо, що медики назвали їжу, яка призводить до передчасного старіння.