1 липня уряд підвищить мінімальні і максимальні пенсії, що, в свою чергу, відіб'ється на доплатах за стаж

У липні відбудеться чергове в цьому році підвищення максимальних і мінімальних пенсійних виплат для українських громадян. До значення мінімальної пенсії "прив'язана" велика кількість інших соціальних виплат, в числі яких знаходяться і доплати за роки понаднормового страхового стажу. Про це йдеться в бюджеті Пенсійного фонду України.

На сьогоднішній день, кожен пенсіонер, який вийшов на пенсію пізніше, отримує доплату в розмірі 17,69 гривень за кожен рік, який він відпрацював понад норму. Після першого липня ці доплати збільшаться до 18,54 гривень. Таким чином, наприклад, якщо пенсіонер з 10 роками додаткового стажу отримував 176,9 гривень, то з липня буде отримувати 185,4 гривні.

Нагадаємо, що для чоловіків і жінок в Україні понаднормовий трудовий стаж вважається по-різному. Виплати за додатковий стаж отримують жінки, які відпрацювали понад 30 років і чоловіки, які відпрацювали понад 35 років.

Крім того, важливо, що підвищаться і самі мінімальні і максимальні пенсії. Перші з 1769 гривень зростуть до 1854 гривень, а другі — з 17 690 до 1854 гривень, тобто одержувачі мінімальних пенсій отримають доплату в 85 гривень, а максимальних — 850 гривень.

Незважаючи на спокусливу надбавку до максимальної пенсії, варто враховувати, що подібні виплати отримує найменший відсоток українських пенсіонерів. Велика частина українських одержувачів пенсії отримують виплати в районі 3 тисяч гривень, тому надбавку вони отримають тільки в тому випадку, якщо у них є додатковий стаж.

Варто також відзначити, що в Україні щорічно зростають вимоги до страхового стажу для того, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років. Поступово до 60 років українцям необхідно буде напрацювати 35 років стажу, в іншому випадку українцям доведеться працювати до 63 і 65 років.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, як у липні поміняються ціни на газ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українцям пояснили, як буде нараховуватися пенсія без трудової книжки.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, з яких причин ПФУ може скасувати виплати українцям.