У НБУ пояснили, в яких випадках банк зобов'язаний провести верифікацію клієнта при грошовому переказі

За новими правилами в Україні без верифікації клієнта можливий грошовий переказ на суму до 5 тисяч гривень. При цьому допустимо отримувати кілька таких переказів на свій рахунок протягом дня без побоювань, що карта буде заблокована. Про це розповіли в Нацбанку.

Національний банк зазначив, що подібні операції з низьким ризиком інтересу у банків викликати не будуть. Разом з тим фінустанови зобов'язані виконувати технічні вимоги закону, зокрема, присвоювати кожній проведеній операції свій персональний номер.

Регулятор підкреслив, що українець, який хоче здійснити грошовий переказ у розмірі 10 тисяч гривень своєму родичу, з більшою ймовірністю, під фінансовий моніторинг не потрапить. Однак, якщо людина хоче відправити таку суму готівкою за допомогою терміналу, то анонімно провести таку операцію одним платежем не вийти.

За правилами фінансового моніторингу фінансові установи повинні проводити верифікацію клієнта на суму від 400 тисяч гривень. Однак існують винятки, коли верифікацію можуть проводити з незначними, але підозрілими сумами. Найбільше банки контролюють грошові операції готівкою.

До слова, в Україні банки почали масово закривати свої відділення. Найбільше відділень за період з січня по червень закрив ПриватБанк - 143. За ним на лідируючих позиціях по закриттю відділень розташувався Ощадбанк. За цей же період фінустанова зупинила роботу 94 відділень. Також скоротили кількість відділень і інші банки, правда, не так масово. Всього за перше півріччя в Україні закрилося 239 відділень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців сповістили про нові правила купівлі валюти: що потрібно знати.

Також наш портал інформував, що українців попередили про нові правила переказу грошей з картки на картку.

Нагадаємо, що Нацбанк має намір запустити в обіг оновлені монети, які будуть більш зручними у використанні.