У Національному банку пояснили в яких випадках фінустанови блокують грошові перекази

Українці все частіше скаржаться, що банки блокують їх грошові перекази. При цьому під блокування підпадають навіть незначні суми. Для проведення операції фінустанови вимагають надати документи. В Нацбанку розповіли, чому це відбувається і які операції перевіряють особливо ретельно.

Так, в Національному банку заявили, що блокування грошового переказу навіть на невелику суму є повністю законним. Таким чином банк намагається не допустити, щоб клієнти за допомогою свої рахунків проводили незаконну діяльність, зокрема відмивали гроші, давали або брали хабар. Якщо переклад заблокований, то у фінустанови є підозри, що він незаконний.

У відомстві зазначили, що з особливою ретельністю перевіряють операції з PEP, а також операції з готівкою. Тобто, якщо людина вирішить переслати своєму родичу кошти з карти на карту, то ймовірність того, що операцію "заморозять" менше, ніж при проведенні операції через платіжний термінал за допомогою готівкових коштів. Також банки відстежують незвичайні для клієнта операції та перевіряють ФОПів і організації, які почали свою діяльність менше 3-х місяців тому. Крім того, під особливим контролем знаходяться операції на великі суми.

У разі, якщо грошовий переказ був заблокований необхідно надати документи, які підтвердять законне походження коштів, наприклад, довідка про доходи або Декларація.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців сповістили про нові правила купівлі валюти: що потрібно знати.

Також наш портал інформував, що ПриватБанк засмутив клієнтів новими правилами: більше заощадити не вийде.

Нагадаємо, що Нацбанк має намір запустити в обіг оновлені монети, які будуть більш зручними у використанні.