З того моменту, як Верховна Рада прийме законопроект стосовно пенсійних накопичень, має пройти не менше півтора років до повноцінного їх запуску.

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що в Мінсоцполітики сподіваються, що під час сесії, яка відбудеться восени, в парламенті буде досягнутий консенсус з депутатами і базовий законопроект про накопичувальні пенсії буде прийнятий, пише "Ліга".

Разом з тим вона каже, що спираючись на досвід інших країн, які практикують накопичувальні сесії, потрібно розуміти, що на підготовку піде не менше півтора років. За цей час необхідно створити інфраструктуру, підвищити фінграмотність українських громадян і побудувати довірчі відносини до системи.

У разі, якщо законопроект буде прийнятий, з урахуванням підготовчого періоду, перші внески в обов'язковій накопичувальній системі з'являться не раніше 2023 року.

Мінсоцполітики підрахувало, що за рахунок впровадження обов'язкових для всіх працюючих громадян пенсійних накопичень, в країні з'являться 2,5 млн додаткових робочих місць протягом 15 років за рахунок додаткових інвестицій в економіку.

Повідомляється, що пенсійні накопичення будуть формуватися за рахунок частини ЄСВ і ПДФО (раніше передбачалося відрахування по 2% від кожного податку), проте такий формат не був підтриманий депутатами Верховної Ради.

Нагадаємо, що бюджетний комітет ВРУ схвалив проект бюджетної декларації строком на три роки - з 2022 по 2024 рік.

Це перший бюджетний проект, затверджений на три роки. Раніше декларації затверджувалися тільки на один рік.

Уряд планує збільшення доходів державного бюджету - з 1219,6 млрд грн в 2022 році до 1451,6 млрд в 2024 році. Витрати також зростуть - з 1417,7 млрд грн до 1641,5 млрд.

Також планується знизити рівень безробіття. Народні депутати запланували скоротити % безробітних в країні з показника 8,5% до 7,8%.

Раніше Hyser писав про те, що стало відомо, на кого чекають щедрі надбавки у 2022 році.

Також Hyser повідомляв, що Шмигаль готує українців до серйозної новації щодо зарплат.

Нагадаємо, що у Мінсоцполітики похвалилися новими виплатами.