За борги по комуналці можуть відібрати навіть житло

Тарифи на комунальні послуги в Україні з кожним роком стають все більш непідйомними для більшості українців. Зарплати просто не вистачає, щоб оплатити рахунки та забезпечити сім'ю всім необхідним для виживання. Тому заборгованість по комуналці в країні зростає семимильними кроками, а в уряді з усіх сил намагаються боротися з цим і придумали цілий ряд покарань для боржників. Які саме, розповіла фахівець Криворізького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Наталія Кожум'яка порталу НВ.

Так, якщо споживач вчасно не платить за комунальні послуги, то в такому випадку передбачена пеня. Її розмір повинен бути встановлений договором про надання комунальних послуг з підприємством, яке їх надає. При цьому сума пені не може бути вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення, а загальний розмір пені не повинен перевищувати повну суму боргу. Врятуватися від нарахування пені в деяких випадках цілком реально. Так, наприклад, якщо на роботі затримали зарплату і споживач може це довести, то пеня не буде нараховуватися. Також пеня не нараховується під час карантину, введеного через пандемію коронавірусу. На цей момент карантин діє до 31 серпня 2021 року.

Також за борги по комуналці можуть позбавити житлової субсидії. У виплаті допомоги відмовляють, якщо у домогосподарства є прострочена заборгованість понад 3-х місяців, сума якої більше ніж 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - на даний час це 340 гривень.

Крім іншого боржники за комунальні послуги можуть залишитися без житла. Якщо справа дійшла до суду, то стягнути заборгованість намагаються за рахунок грошових коштів або інших цінностей, які є у боржника. Відібрати житло можуть тільки в самому крайньому випадку. Продаж будинку або квартири можливий у тому випадку, якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.07.2021 - 120 000 грн) і людина не має іншого майна або коштів для погашення боргу. Якщо ж сума заборгованість менше ніж 20 розмірів мінімальної зарплати, то стягнути заборгованість зобов'язані ха рахунок іншого майна боржника.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в уряді визначилися з тим, як змінити тарифи на електроенергію для населення.

Також наш портал інформував, що українців попередили про нові тарифи на комуналку: змусять платити в два рази більше.

Нагадаємо, що названо суми субсидій, які виділили українським сім'ям.