Українцям, які заборгували за комуналку почали нараховувати штрафи

Заборгованість українців за комунальні послуги збільшується з кожним роком. Тарифи ростуть куди швидше ніж зарплати, тому все більше громадян не в змозі оплачувати платіжки. В уряді активно борються з боржниками, зокрема застосовуючи штрафні санкції. Так, з червня жителі столиці, які мають борги за комуналку, отримують платіжки з новими нарахуваннями. Про це повідомляє ТСН.

В оновлених квитанціях з'явилися дві нові графи:" інфляційна складова заборгованості "і"3% річних". У КМДА розповіли, що Комунальні підприємства дійсно почали нараховувати Додаткові платіжки киянам, які мають заборгованість за тепло і гарячу воду. На такий крок пішли через стрімко зростаючий обсяг заборгованості. Тільки за останній опалювальний сезон заборгованість за опалення збільшилася на 3 мільярди гривень по Києву.

Відзначається, що частина жителів столиці живе в хороших умовах і цілком платоспроможні, проте свідомо відмовляються платити за комуналку. Для того, щоб стимулювати нормальну платіжну дисципліну в платіжках виставляється коефіцієнт інфляції.

Разом з тим голова Асоціації "Енергоефективні міста України" Святослав Павлюк заявив, що інфляційний платіж вельми спірне рішення. Він зазначив, що на нього немає законних підстав, а значить він не може бути обов'язковим. Також він додав, що бували випадки коли ці відсотки нараховувалися комунальниками споживачам, які вчасно оплачують послуги і не мають ніякої заборгованості.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в уряді визначилися з тим, як змінити тарифи на електроенергію для населення.

Також наш портал інформував, що українців попередили про нові тарифи на комуналку: змусять платити у два рази більше.

Нагадаємо, що стало відомо, як каратимуть українців за несплату комуналки.