Як запевнила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, індексація пенсій у 2023 році планується у березні у розмірі 5,4%.

Вийти на пенсію за віком у 2023 році зможуть українці, яким виповниться 60 років зі стажем 30 років, у 63 роки зі стажем 20 років, у 65 років зі стажем 15 років. Українцям зі стажем менше 15 років, пенсії не нараховуватимуться, для них передбачено грошову допомогу.

Фонд соціального страхування приєднається до Пенсійного фонду, нарахування субсидій відбуватиметься лише через Пенсійний фонд . Вже з грудня 2022 року люди можуть оформлювати субсидії до ЦНАПу або за допомогою уповноваженого представника місцевої влади через "Дію", сервісний центр Пенсійного фонду, портал або мобільний додаток ПФУ. Передбачається, що середній розмір субсидії становитиме близько 1800 грн. на місяць.

Автоматичне нарахування всіх видів державної соціальної допомоги, пільг, запроваджених тимчасово воєнного стану припиняється . На продовження можуть розраховувати лише громадяни, які проживають на окупованих територіях та територіях, де ведуться бойові дії. Іншим доведеться подавати документи до відповідних органів.

Через повномасштабну війну у прийнятому Верховною Радою держбюджеті на 2023 рік не передбачено збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати . Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність та мінімальну пенсію за віком у 2023 році становитиме 2 093 грн, мінімальна заробітна плата наступного року – 6 700 грн.

Прожитковий мінімум для працездатних не зміниться, становитиме 2 684 грн., для дітей до 6 років — 2 272 грн., для дітей 6-18 років — 2 833 грн., для осіб, які втратили працездатність — 2 093 грн.

Читайте також:

Вихідні дні у січні 2023 року. Скільки українцям дозволили відпочивати

Цей день визначить цілий рік: церковне свято 1 січня. Що не можна робити і на які прикмети слід звернути увагу

Рік успіху, грошей та перемог: яким знакам Зодіаку надзвичайно пощастить у 2023 році