Сьогодні, 29 серпня, день, коли православні християни відзначають свято перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. Це свято є одним із найважливіших у православній вірі. Він приходить наступного дня після свята Успіння Богородиці.

Детальніше про день 29 серпня, його історія, традиції, заборони та прикмети читайте у нашому матеріалі.

Це свято присвячене перенесенню нерукотворного образу Ісуса Христа з міста Едеса до Константинополя. За переказами, цей образ виник після того, як полотно, яке було додане до обличчя Ісуса, почало носити його зображення. Легенда каже, що хворий король Авгарь попросив Ісуса зцілити його, і хоч Ісус не міг прийти, Він притис полотно до свого обличчя, і на ньому відобразилося Його зображення. Коли образ був принесений до Авгаря, він виявився зціленим і звернувся до християнської віри.

З того часу цей нерукотворний образ став першою іконою в історії християнства і став джерелом численних чудес. Він зберігався в місті Едеса до 944 року, коли був урочисто перенесений до Константинополя та розміщений у храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці. З того часу цей образ став одним із найшанованіших і найшанованіших у християнському світі.

У народі це свято відоме кількома назвами, такими як Горіховий Спас, Хлібний Спас, Нерукотворний Спас або Третій Спас. Це пов'язано із закінченням жнив та настанням осені. У цей день люди благословляють хліб, горіхи, овочі та фрукти як символ родючості та достатку.

Що заборонено робити 29 серпня

Цього дня забороняється бажати комусь зла, лихословити та лаятися. Вважається, що все погане, сказане цього дня, повернеться до людини з потрійною силою. Також не можна відмовляти тим, хто потребує допомоги. Вважається, що це може призвести до бідності та нещасть. Не слід ходити до лісу без оберега. Це пов'язано з тим, що у цей день у лісі можуть бути злі сили.

Народні прикмети та традиції 29 серпня

Серед наших пращурів було чимало цікавих прикмет на цей день. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Якщо довкола Місяця утворилося коло, то наступного дня йтиме дощ. Великий урожай горіхів цього року віщує хороший урожай жита наступного року. Бліді зірки віщують суху та ясну погоду. Якщо журавлі вже відлетіли, то на Покрову буде мороз.

Читайте також:

Не повторюйте цю помилку: чому нарізаний хліб у магазині краще оминати.

У Путіна зробили несподівану заяву про похорон Пригожина

Українців попередили: у яких місцях тепер вручатимуть повістки