У Раді придумали, як боротися з телефонними терористами

Останнім часом в Україні почастішали випадки повідомлень про псевдомінування громадських місць. Тому, 2 березня в парламенті вирішили посилити кримінальну відповідальність за свідомо неправдиву інформацію про загрозу життю людей. Деталь з'явилися на сайті Кабміну.

Йдеться про законопроєкт №3911 пропонується внести зміни до Кримінального кодексу України. Вони стосуються свідомо неправдивих повідомлень про те, що безпеці громадян щось загрожує або ж повідомлення стосується заподіювання шкоди майну.

Раніше згідно зі статтею 259 Кримінального кодексу України покарання становило 2-6 років ув'язнення. Таке покарання передбачене людям, які вперше були спіймані на подачі свідомо неправдивої інформації про мінування і воно не завдало важких наслідків.

Якщо ж людину нічого цей досвід не навчив і він повторно зробити такий же вчинок, тоді він вже може провести у в'язниці від 4 до 8 років.

У законопроєкт пропонується все ж посилити покарання і підтримати рішення підвищити термін покарання за перше повідомлення про помилкове мінування від 4 до 8 років.

Дане покарання стосуватиметься тих випадків, коли повідомили про мінування критично важливих об'єктів інфраструктури, що забезпечують роботу органів державної влади та закладів охорони здоров'я.

У Нацполіції України поділилися, що у 2020 році вони порушили 823 кримінальних справ про лжемінування. Найчастіше, повідомлення приходять на електронну пошту.

Телефон. Фото: скріншот YouTube-відео

Вони використовують програми анонімізації, тому таких громадян складно потім знайти. Також надходять повідомлення про лжемінування і телефоном. Як правило, вони відбуваються заради розваги, через образу або помсти.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в Одесі невідомі повідомили про мінування порту, поліція затримала підозрюваного.

Також ми писали, що у Києві 24 лютого надійшло повідомлення про замінування відразу 10 ТРЦ в різних куточках столиці і одного готелю. Людей з будівель терміново евакуювали.

Нагадуємо, що також депутати пропонують карати солідним штрафом українців, якщо вони викликають без причини швидку допомогу, пожежників, поліціянтів або газову службу.