Недавнє скупчення російських військ поблизу українського кордону неабияк змусило понервувати жителів України.

Кілька років тому також були зосереджені російські війська поблизу українського кордону, але тема швидко зійшла нанівець через чергові інформаційні вкидання з боку РФ, пише "Апостроф" з посиланням на слова заступника директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайла Самусь.

Відповідаючи на питання про візит в Україну керівників Держдепу США Ентоні Блінкена і Вікторії Нуланд і ситуації в Донбасі, Самусь сказав, що вже протягом семи років ситуація в країні не змінюється і навряд чи зміниться після візиту високопоставлених чиновників.

Він вважає, що російська агресія буде продовжуватися, а війська Росії так і залишаться біля кордонів України так як це місце їх фізичної дислокації і відвести їх кудись неможливо.

"(Росія) створила до 2017 року три нових армії: першу танкову, 20-ту зі штабом у Воронежі і 8-ю, яка керує і забезпечує перший і другий армійські корпуси на Донбасі. Тому я не бачу абсолютно ніяких змін на фронті", - упевнений він.

Стосовно українських ЗМІ він заявив, що вони беруть готові вирази росіян і тиражують їх, не аналізуючи ситуацію. "А ці коментарі перетворюються на те, що ми тиражуємо ці Інформаційно-психологічні конструкції, які нам просто впроваджують російські спецслужби", - каже Самусь.

З приводу допомоги від США в розмірі 300 мільйонів доларів, він відповів, що дану допомогу Україна отримує вже давно. "Але я хотів би підкреслити, що сюди не вагонами або валізами везуть кеш. Ця допомога в принципі виражається не грошима, а матеріальними засобами. Це ті кошти, які в принципі крутяться всередині США, а потім Україна отримує готові послуги", - говорить заступник директора Центру, маючи на увазі навчання особового складу, підготовку персоналу, фахівців тощо.

"Це, зокрема, і передача нам певних засобів: це засоби зв'язку, засоби контрбатарейної боротьби. Летального зброї небагато. Ті відомі Джавеліни є в невеликій кількості. Можна згадати ще передачу Україні кількох патрульних катерів", - розповідає Самусь.

з приводу зброї він каже, що в даний час необхідно сподіватися на "прорив в наших військово-технічних відносинах з США". "Це той елемент, який може змінити ситуацію, і на який вже реагуватиме Росія", - вважає він.

Стосовно обстрілів Самусь каже, що це не провокації РФ, а продовження війни, яка триває вже сім років.

"Війна йде постійно: кожен день, кожну хвилину. Тому коли кажуть: коли почнеться широкомасштабний наступ, коли почнеться війна... Війна триває сім років. Один обстріл нічим не відрізняється від того, що вчора поранили військовослужбовця або кілька днів тому вбили військовослужбовця. Те, що росіяни продовжують агресію, війну - це факт. Це треба сприймати, як повсякденну дійсність, якій треба протистояти", - уклав він.

Раніше Hyser писав про те, що українцям розповіли, якою буде обстановка на травневі свята.

Також Hyser повідомляв, що сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам'яті та примирення.

Нагадаємо, що у всьому світі 9 травня відзначатимуть День матері, не забудьте їх привітати.