9 травня українці відзначають День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Щорічно 9 травня українці святкують День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. В цьому році знаменна дата припала на неділю. Як відзначати свято і що потрібно знати, повідомляє портал apostrophe.

Свято було затверджено у 2015 році й стало заміною традиційного Дня Перемоги, який святкували в радянські часи, а потім і в нашій країні. Символом свята є червоний мак, як і Дня пам'яті і примирення, який відзначався днем раніше. Свято Дня Перемоги над нацизмом необхідне, для того, щоб вшанувати пам'ять всіх, хто віддав свої життя в боротьбі з нацизмом.

За роки Другої світової війни загинуло дуже багато людей як мирного населення, так і військових. Однак з усіх країн світу найбільше втрат зазнала Україна. За оцінками під час бойових дій загинули від 8 до 10 мільйонів людей, з них близько 7 мільйонів мирних громадян. Також близько 2,4 мільйона осіб були вивезені на примусові роботи в нацистську Німеччину. Також в результаті бойових дій було зруйновано близько 700 місто і селищ міського типу, а також близько 30 тисяч сіл. Близько 10 мільйонів людей залишилося без житла.

Варто відзначити, що українці воювали і в складі іноземних армій, зокрема Великобританії й Канади - 45 тисяч осіб, Польщі - 120 тисяч і США - 80 тисяч. Найбільше українців було у складі Радянської армії-6 мільйонів.

Вже другий рік в Україні на 9 травня не планується масових акцій у зв'язку з пандемією коронавірусу. Однак всі бажаючі можуть вшанувати пам'ять загиблих і покласти квіти до меморіалів. У столиці, в неділю 9 травня в парку Вічної Слави пройде панахида за загиблими у Другій світовій війні, початок заплановано на 08: 00.

Раніше портал Hyser повідомляв, що 8 травня в Україні відзначають День пам'яті та примирення.

Також наш портал інформував, що 9 травня в усьому світі відзначатимуть День матері.

Нагадаємо, що крім Великодніх свят українців чекає ще один короткий робочий тиждень, названі дати.