В Україні набув чинності новий закон Про електронні трудові книжки, який суттєво змінить стан справ

Не так давно уряд запровадив закон Про електронні трудові, який торкнеться як молодих українців, так і одержувачів пенсія. Згідно з цим документом, починається п'ятирічний перехід від паперових трудових книжок до Державного реєстру. Про це повідомляє iнформаційний портал "ФАКТИ".

Найбільше в цьому нововведенні українців хвилює, яким же чином відбуватиметься перенесення інформації з паперових трудових в електронний реєстр, оскільки тепер з урахуванням цих даних призначення пенсії проводитиметься через Особистий кабінет на офіційному порталі Пенсійного фонду України.

Експерт з трудового права Світлана Кожушко заявляє, що порядок ведення реєстру призначатиметься урядом, ним же буде розроблено та затверджено відповідні нормативно-правові акти.

Також вона звернула увагу, що в законах зазначено, що включення ПФУ в регістр застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування відсутніх даних про трудову діяльність буде проходити протягом п'яти років з дня набрання Законом чинності.

Відзначається, що роботодавець зобов'язаний вносити дані в трудову книжку співробітника записи про прийом на роботу, переведення або звільнення на вимогу останнього. Завдяки цьому, інформацію вноситимуть як застрахована особа, так і роботодавець.

Важливим моментом є те, що тепер пенсії будуть призначатися через портал електронних послуг ФУ. Таким чином, трудовий стаж розраховується і буде розраховуватися згідно з даними, що містяться в державному реєстрі застрахованих осіб.

Українцям необхідно буде створювати особистий електронний кабінет на сайті ПФУ. Звернення українців за призначенням або перерахунком пенсійних виплат буде здійснюватися за допомогою подачі заяви та інших документів, необхідних для призначення або перерахунку пенсії.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що Пенсійний фонд звинуватили в шахрайстві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що столичним водіям розповіли, як забрати машину зі штрафмайданчика за кілька хвилин.

Також "Hyser" писав, що дослідники розповіли, що потрібно було робити уряду, щоб забезпечити середню пенсію в 6 тисяч гривень.