Не так давно Київ здригався від так званих "газових протестів", оскільки українці вже не в силах тягнути на собі тягар високих тарифів за газ на тлі низької заробітної плати, яку до того ж" поїдає " інфляція. І ось днями радниця міністра енергетики Лана Зеркаль всіх шокувала ціною на блакитне паливо в прийдешній опалювальний сезон.

Так, в ефірі програми "Сьогодні ввечері" на телеканалі " Україна 24" Лана Зеркаль заявила, що в Україні може дуже сильно збільшитися ціна на газ для кінцевих споживачів. За її словами, відбудеться це у випадку, якщо в Кремлі вирішать перервати газовий транзит через Україну.

Лана Зеркаль впевнена, що Росія штучно стримує європейський ринок і не поставляє ті обсяги, які потрібні Європі зараз, після холодної весни.

"Зараз ми можемо постачати газ так званим віртуальним шляхом, тобто віртуальний реверс, коли йде обмін газу, і так працює в усьому світі. Якщо не буде транзиту, то нам доведеться фактично фізично постачати газ з Європи, і витрати на постачання газу значно збільшаться", - пояснила вона.

Разом з тим, вже зараз вартість газу висока, але ніхто не може сказати, якою вона буде восени або взимку. Так, середня вартість імпортного газу за травень-це 8030,65 грн, або 291,72 долара за одну тисячу кубометрів "блакитного палива".

Зазначимо, що Україні на опалювальний сезон потрібно 17 млн кубів газу, який Міненергетики за згодою "Нафтогаз України" і "Укртрансгаз" збиралося закачати в ПСГ.

Про критичність ситуації говорить і те, що 4 червня 2021 року президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія могла б прокачувати "значну частину" газу через Україну, "якби були нормальні відносини". Таким чином він дав зрозуміти Зеленському, що побоювання української сторони не безпідставні.

І це незважаючи на те, що 30 грудня 2019 року "Нафтогаз" і "Газпром" підписали контракт на транзит газу на 5 років. Мінімально гарантована прокачування за цим Договором "качай або плати" склала 65 млрд м3 газу в перший рік і по 40 млрд м3 в наступні чотири.

Раніше Hyser писав, що українців сповістили про нові тарифи на опалення.

Також наш портал повідомляв, що українець ледь не влаштував бійку в супермаркеті через одну копійку.