У липні можуть злетіти ціни на газ

У липні українцям перерахують ціни на блакитне паливо. При цьому, за прогнозами експертів, не на користь громадян. Стрибок цін відчують споживачі, які платять за газ за місячними тарифами. Подорожчання пов'язане зі зростанням цін на газ на європейському ринку і матиме тимчасовий характер. Повернути колишні ціни обіцяють відразу, як тільки стабілізується ситуація на ринку. Про це пише glavcom.ua.

Підвищення цін на блакитне паливо на європейському ринку не єдиний фактор через який українцям доведеться платити більше. Не останню роль у цьому питанні відіграє Росія, яка штучно обмежує постачання газу до ЄС, щоб утримувати високу ціну. Таким чином після зими сховища з блакитним паливом досі не заповнені.

У червні 2021 року ціни на блакитне паливо в Європі досягли чотирирічного максимуму. Україна виступала з пропозицією до Росії збільшити транзит, однак там на такий крок йти не готові.

В середньому споживачі, які платять за місячними тарифами в червні віддавали 10,7 гривні за кожен кубометр палива, а за передоплатою 8,6 гривні за кубометр. Однак у липні суми в платіжках можуть помітно збільшиться, так газ може піднятися в ціні до 12-13 гривень за кубометр.

Варто відзначити, що скачки цін на газ відчують не всі українці. Для тих, хто в травні перейшов на річні тарифи коливання не страшні, оскільки протягом року ціна змінюватися не буде, не залежно від ситуації на ринку. До слова, ще місяць тому експерти прогнозували, що місячний тариф буде знижуватися і в літній період буде набагато вигідніше річного тарифу. Однак цього не сталося і річні тарифи залишаються вигідними.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців попередили про підвищення тарифів на опалення.

Також наш портал інформував, що українцям розповіли, що змінилося і куди потрібно звертатися для подачі документів на оформлення субсидії.

Нагадаємо, що українцям почнуть надсилати відразу три платіжки за блакитне паливо: за що будемо платити.