В Україні з'явиться нова монета, якою не можна буде розрахуватися в магазині

Національний банк анонсував випуск нової монети номіналом 5 гривень. Однак нею буде неможливо розплатитися в магазинах, оскільки монета "Маяки України" є колекційною. Про це йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

У Нацбанку заявили, що пам'ятна монета, яка присвячена засобам навігаційного обладнання – маякам буде введена в обіг з 22 липня. У відомстві зазначили, що Україна географічно розташована на перетині торгових шляхів Східної Європи та Середземноморського басейну і має понад 2,5 тисячі морського узбережжя. Всього в країні існує десятки маяків і кожен унікальний своєю історією, формою і назвою. У пам'ятній монеті вирішили увічнити маяки, які є надбанням національної культурної спадщини нашої країни.

Нова монета. Фото: НБУ
Нова монета. Фото: НБУ

Монета буде випущена тиражем 35 тисяч примірників. На аверсі колекційної монети зображено Герб України, а під ним напис"Україна". Праворуч від герба вказано Рік випуску. На реверсі монети можна побачити українські маяки, компас і троянду вітрів.

До слова, раніше Національний банк повідомляв про намір змінити дизайн монет номіналом 1 і 2 гривні, які були введені в обіг у 2018 році. У відомстві зазначили, що українці часто скаржаться, що монети практично не відрізняються, що викликає незручність у використанні. Монети отримають новий дизайн, який зробить їх більш зручними у використанні літніми людьми та людьми зі слабким зором.

Раніше портал Hyser повідомляв, що українців сповістили про нові правила купівлі валюти: що потрібно знати.

Також наш портал інформував, що у Нацбанку пояснили в яких випадках банк може заблокувати грошовий переказ і провести верифікацію клієнта.

Нагадаємо, що Нацбанк має намір запустити в обіг оновлені монети, які будуть більш зручними у використанні.