Зараз уже ніхто точно не скаже, коли люди почали готувати кутю (кутю, кутію). Більше того, згодом, вона отримала багато імен: коливо, сочиво, сити і т. д., ось тільки суть залишилася одна - це не просто каша, а цілий ритуал до деяких церковних свят.

Ще б пак, Різдво, старий Новий рік і Хрещення прийнято зустрічати з кутею на столі. Однак на кожен з днів своя кутя: на Святвечір - багата (пісна, але з великою кількістю горіхів і фруктів), на Щедрий вечір - щедра (зазвичай з молоком) і голодна (каша на воді з ложкою меду) на закінчення святок.

Сьогодні можна знайти багато рецептів приготування куті, ось тільки щоб знати, як правильно приготувати кутю, краще звернеться до бабусиних рецептів.

Отже, на казанок куті зазвичай йшла склянка родзинок, склянка горіхів (волоських) і неповна склянка стовченого маку. Усі змішували вдень 6 січня, щоб наполяглося. Рідини в куті має бути по самий верх. Додатково у «кашу» клали 2 ст. ложки меду (з горою).

Вся річ у тому, що наші предки вірили, що чим кутя багатший і щедріший, тим краще буде врожай.

Читайте також:

Як правильно накрити різдвяний стіл за католицькими звичаями: страви, які прийнято подавати гостям 25 грудня

Різдво Христове за григоріанським календарем 2022 року: що категорично заборонено робити 25 грудня і що потрібно зробити обов'язково

Сюрприз під новорічну ялинку: українцям розповіли про тарифи на тепло та воду, які набудуть чинності у січні 2023 року