Сьогодні, 29 грудня 2022 року, стало відомо, що після тривалої боротьби з раком товстої кишки помер легендарний футболіст Пеле. Йому було 82 роки.

Зазначимо, що захворювання було виявлено у Пеле восени 2021 року, після чого 82-річний бразилець пройшов курс хіміотерапії, але згодом організм перестав реагувати на неї.

Так, хіміотерапія, яку Пеле проходив у рамках лікування раку товстої кишки, перестала давати потрібний результат.

У зв'язку з цим його стан поступово погіршувався, і 29 листопада 2022 року легендарного футболіста госпіталізували в одну з лікарень Сан-Паулу для проведення тестів і перепризначення курсу лікування. У нього було діагностовано ниркову та серцеву недостатність.

У лікарні він попрощався з рідними та близькими. Про це у Twitter повідомляв акціонер агентства спортивного менеджменту TSG Френк Халід.

"Пеле прощається з сім'єю та друзями з лікарняного ліжка. Легенда футболу, Пеле повільно програє битву з раком, сім'я каже, що "його стан ще більше погіршується", - написав Халід.

Пізніше він додав, що йому довелося видалити відео з Пеле, оскільки "дивитися його було несамовито".

Пеле (справжнє ім'я Едсон Арантіс ду Насіменту) грав за збірну Бразилії з 1958 по 1970 рік. Він є єдиним футболістом в історії, кому вдалося у складі збірної тричі виграти чемпіонат світу (1958, 1962 і 1970) . Це досягнення досі не підкорилося жодному футболісту.

У фінальних турнірах ЧС він провів загалом 14 матчів та забив у них 12 м'ячів, у тому числі 3 – у переможних фіналах.

Усього за збірну Бразилії – 77 голів у 92 іграх (з 1957 по 1971 роки). Його рекорд протримався понад 50 років і лише нещодавно був повторений Неймаром.

На клубному рівні Пеле виступав за бразильський «Сантос», з яким двічі виграв Кубок Лібертадорес і Міжконтинентальний кубок (1962 і 1963), і американський «Нью-Йорк Космос».

19 листопада 1969 року у своєму 909-му поєдинку Пеле забив свій 1000-й гол у кар'єрі.

"Король футболу" оголосив про завершення виступів у 1974 році, але у 1975 році погодився на трирічний контракт на 7 млн ​​доларів у команді Нью-Йорк Космос у Північноамериканській футбольній лізі.

Бразилець завершив кар'єру після того, як привів "Космос" до чемпіонства 1977 року.

Пеле удостоєний Міжнародної премії миру 1978 року. У 1980 році французьке видання L'Equipe назвало його спортсменом століття, в 1999 він отримав таку ж нагороду від Міжнародного олімпійського комітету, а в 2000 Міжнародна федерація футболу (ФІФА) оголосила його кращим футболістом століття.

Крім того, Журнал Times включив Пеле до списку 100 найвпливовіших людей світу.

У 2014 році у Сантосі відкрився Музей Пеле.

Читайте також:

"Що ж, українці також мають новорічне бажання": Олена Зеленська потужно відповіла на обстріл України 29 грудня

Мати "квасила", а пологи приймав товариш по чарці: українка народила просто під час застілля, навіть не викликавши лікарів

Невістка Ющенка похвалилася фігурою та "приваблюючим" шпагатом після пологів. Фото