В Україні величезна кількість житлових будинків, які були збудовані під час правління першого секретаря ЦК КПРС Хрущова. Це блокові, панельні та цегляні будинки, в основному 5-поверхові, які в народі називалися "хрущовками".

У квартирах таких будинків є багато секретів. Один із найзагадковіших і не захованих – це невелике вікно з кухні до санвузолу. Розмір цього віконця був приблизно 50х70 чи 60х40 см.

Зараз люди звикли закладати ці отвори цеглою під час ремонту, тому що не розуміють його призначення, та й це зовсім не сучасно. Проте є кілька теорій, навіщо саме радянські архітектори передбачали наявність цього віконця.

Для економії електроенергії. Раніше люди намагалися економити на всьому, що тільки можна. Багато хто за звичкою користувався свічками та керасиновими лампами, і було незручно запалювати їх щоразу, коли організм вимагав усамітнення.

Візуальне розширення простору. В умовах мінімалізму метражу кухонь та санвузлів у «хрущовках» вікно хоч трохи прикрашало цей недолік.

Як "запасний вихід". Віконце передбачало можливість врятувати людину, якщо вона була замкнена зсередини. На підтвердження цієї теорії є двері у ванну, яка відчинялася назовні, що ускладнює можливість виламати її в умовах тісного передпокою.

Боротьба із туберкульозом. За часів СРСР туберкульоз був справжньою проблемою, вилікувати його було практично неможливим. А темне, вологе приміщення є оптимальним середовищем для збудника туберкульозу – палички Коха та розвиток інших бактерій. А через віконце у ванну проникав ультрафіолет та "знезброював" бактерію.

Читайте також: