У Борисполі планують встановити комплексну систему відеоспостереження . На встановлення камер по місту Головне управління Національної поліції (ГУНП) у Київській області вже виділило 5 мільйонів гривень. Поки що відомо, що встановленням камер планує займатися столичне ТОВ «Інженіринг-Аналітика».

Докладніше - у матеріалах видання Акценти :

Насамперед постає питання, чи доречно під час війни витрачати 5 мільйонів гривень не на термінові потреби міста. Ці величезні гроші можна було б витратити на потреби наших воїнів, спрямувати кошти на фронт, де зараз будь-яка допомога вкрай потрібна. Дорога система відеоспостереження точно зараз не змінить ситуацію ні в місті, ні в країні.

Містяни дуже негативно відреагували на плани закупити камери відеоспостереження для Борисполя за мільйони гривень. Зокрема, у Телеграм-каналі «BoryspilNews» жителі Борисполя висловили свою думку щодо таких витрат під час війни: «Влада з 5 млн має відсоток у кишеню», «А хто запитує громаду, вони самі собі вирішують», «Хлопці краще одягніть» , « Невже камери важливіші за життя наших захисників?». Обурення суспільства можна розуміти, адже поки що народ по копійці скидається на потреби фронту, поліція у співпраці з міською владою витрачає мільйони на камери.

Виникає безліч питань і до секретаря Бориспільської міської ради від «Слуги народу» Владислава Байчаса, якому, як бачимо, байдуже непотрібні закупівлі для міста. Адже рішення ГУНП Київської області про витрати 5 мільйонів гривень передусім потрапило до виконкому міської ради, і саме Байчас другим підписом затвердив ці багатомільйонні закупівлі за рахунок міського бюджету.

Якщо уважно переглянути тендерну документацію на Prozorro, то можна виявити, що камери, що закуповуються для Борисполя, виробляє компанія Hikvision. Це китайський виробник та постачальник обладнання для відеоспостереження для цивільних та військових цілей. "Hikvision" працює в Росії через офіційне представництво - ТОВ "Хіквіжн". Їх виручка в Росії з початком повномасштабної війни у ​​2022 році зросла на 42%, чистий прибуток збільшився на 1526%, штат компанії було розширено вдвічі. Ця компанія забезпечує росію товарами критичного призначення, що дозволяють стабільно працювати ВПК України. І саме цю компанію НАЗК буквально кілька місяців тому внесло до переліку міжнародних спонсорів війни .

Тому «слуга» Владислав Байчас, окрім того, що погодив витрати мільйонів гривень на камери відеоспостереження, які нині не потрібні ні місту, ні людям, він ще й проігнорував той факт, що камери робить країна, яка спонсорує війну. Таке безвідповідальне ставлення під час війни до свого ж міста, до людей, що там живуть, викликає тільки шок і обурення.

Але це вже не перший випадок, коли секретаря Бориспільської міської ради Владислава Байчаса підозрюють у розтратах бюджету міста. Нещодавно журналістам вдалося з'ясувати, як Байчас розкошує під час війни та їздить на новому авто вартістю близько 100 тисяч доларів.