НАТО збирається провести військові навчання Steadfast Defender 2021, на яких одночасно братимуть участь до 9 тисяч військових на південному фланзі Альянсу з відпрацюванням перекидання підкріплень з США.

Інформація про це з'явилася на офіційному сайті НАТО. Пише "Європейська правда".

Відзначається, що навчання почнуться 20 травня і триватимуть до 22 червня. Участь візьмуть понад 20 союзників і партнерів НАТО з Північної Америки та Європи.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, для чого було прийнято рішення провести такі масштабні навчання.

"Навчання перевірять готовність і військову мобільність НАТО - війська будуть розгорнуті на суші й на морі, від Північної Америки до Чорноморського регіону і біля узбережжя Португалії. Навчання з більш ніж 9000 військовослужбовців демонструють, що у НАТО є можливості та рішучість захистити всіх союзників від будь-якої загрози". Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Також наголошується, що навчання допоможуть підвищити здатність НАТО колективно реагувати на напад. Важливо, що Steadfast Defender 2021 стане першим великомасштабним випробуванням адаптованої структури командування НАТО за участю двох нових командувань.

Одне з яких зосереджено на логістиці, Об'єднане командування підтримки та забезпечення (JSEC), що базується в Ульмі, Німеччина, а інше - в Північній Атлантиці, Об'єднане командування сил Норфолк (JFCNF), що базується в Норфолку, Вірджинія, в США.

Додамо, серед навчань, до участі в яких Північноатлантичний Альянс запросив Україну є і Steadfast Defender 2021. Також Steadfast Cobalt, Ramstein Apex, Ramstein Ambition, Noble Bonus, Steadfast Jupiter, Steadfast Leda.

Як заявив Міністр оборони України Андрій Таран, в умовах триваючої російської агресії для України особливою мотивацією прагнути до членства в НАТО є принцип статті 5 Вашингтонського договору "Колективна оборона" – "один за всіх і всі за одного".

Раніше "Нyser" писав про те, що експерт розповів про багаторівневий удар РФ по Україні.

Також наш портал повідомляв, українські військові будуть задіяні в деяких заходах кампанії Fires Shock під час багатонаціональних навчань Defender Europe 21.

Нагадуємо, Україна почала потужні навчання на випадок наступу Росії.