Борщ з вушками - традиційний пісний борщ української кухні на Святу вечерю (за день до Різдва), який готується на грибовій юшці і подається з вушками, які начиняються грибами. Цей борщ популярний в західних регіонах України, особливо на Галичині та Прикарпатті.

Вушка для борщу - це варенички, які начиняються грибним фаршем з цибулею.

Інгредієнти для вушок:

  • білі сушені гриби - дві повні жмені
  • ріпчаста цибуля (невелика) - 1 шт.
  • борошно - 150 г
  • яйця - 1 шт.
  • вода - 50 г
  • сіль, чорний мелений перець.

Сушені гриби необхідно замочити на ніч, потім залити їх чистою водою і варити до готовності приблизно 1 год. Після цього грибний бульйон злити і процідити через дрібне сито - саме на цьому бульйоні в подальшому буде варитись борщ.

Відварені гриби пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо ножем.

Цибулю ріжемо дрібними кубиками і злегка підрум’янюємо її на соняшниковій олії. Потім додаємо гриби, солимо, перчимо і разом з цибулею смажимо 3-5 хв. на середньому вогні. Коли гриби і цибуля зготувалися виключаємо, щоб начинка охолола.

Для приготування тіста для "вушок" на стільницю висипаємо борошно, робимо в ньому невелике заглиблення і розбиваємо туди яйце, додаємо дрібку солі і злегка перемішуємо рукою. Потім, поступово додаючи воду, замішуємо тісто.

На присипаній борошном стільниці дуже тоненько (приблизно 1-1,5 мм) потрібно розкачати тісто. Далі формочкою чи стаканчиком витискаємо кружечки діаметром 4 см, або ріжемо тісто на квадратики зі стороною приблизно 4 см. Начиняємо наші кружельця грибною начинкою та зліплюємо вушка.

Вушка викладаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою, доводимо до кипіння і варимо 1-2 хв. Готові вушка потрібно перемастити олією, щоб вони не злипалися.

Інгредієнти для борщу:

  • буряк - 600-700 г
  • ріпчаста цибуля (велика) - 1 шт.
  • грибний бульйон - 3 л.
  • оцет або лимонний сік - 2 ст. л. (або за смаком)
  • лавровий лист
  • сіль, чорний мелений перець
  • зелень кропу

Тим часом беремо 3 середні буряки і варимо їх цілими(зі шкіркою) до готовності, щоб легко проколювалися вилкою. Буряки варяться приблизно 1-2 години, в залежності від розмірів буряка. Коли буряки зварилися, чистимо їх від шкірки і натираємо на великій тертці.

Цибулю нарізаємо короткою соломкою і обсмажуємо на соняшниковій олії до золотистого кольору. До цибулі додаємо буряк і оцет - все перемішуємо і тушкуємо 3-5 хв.

Ставимо на газ грибну юшку -підігріваємо її, щоб легко кипіла. Кидаємо заправку з буряків в каструлю до юшки. Додаємо лавровий лист, перець горошком, та варимо 10-15 хвилин на легкому вогні.

Готовий борщ наливаємо в порційні тарілки, викладаємо вушка і притрушуємо січеною зеленню кропу. За бажанням, в кожну тарілку можна витиснути невеликий зубчик часника.
Читайте також: