У 2022 році світ втратив багато культових знаменитостей. Серед них – модельєра, відома своїми зухвалими виходами. Ще б пак, саме епатажність допомогла дівчинці з провінційного містечка досягти великих висот.

Стало відомо, що 29 грудня 2022 року померла британський дизайнер Вів'єн Вествуд. Її сім'я повідомила, що вона мирно пішла серед своїх близьких у Клепхемі, на півдні Лондона.

"Потрібно вміти бути зухвалою і якнайменше озиратися на чужу думку", - говорила дизайнерка за життя.

Про трагедію стало відомо із заяви модного будинку Vivienne Westwood, опублікованій у Twitter. Вествуд був 81 рік.

Офіційний акаунт модного будинку Vivienne Westwood написав: "Світу потрібні такі люди, як Вів'єн, щоб змінити його на краще".

"Я продовжуватиму разом з Вів'єн, яка залишається в моєму серці. Ми працювали з нею до самого кінця. Вона залишила мені багато того, що потрібно продовжувати", - сказав чоловік і партнер модельєра Андреас Кронталер.

Вів'єн Вествуд стала справжнім феноменом світу моди, вписавши своє ім'я в історію. Так, на початку 1970-х разом із учасниками гурту Sex Pistols вона стояла біля витоків субкультури панку, через що її всі називали "бабусею британського панку".

Саме Вествуд допомогла зробити моду у стилі панк частиною комерційної культури.

У 1971 році Вествуд та менеджер групи Малкольм Макларен відкрили в Лондоні культовий для панк-спільноти магазин одягу Let It Rock, пізніше перейменований у Sex. Вествуд і Макларен мають спільний син Джозеф.

Власний однойменний бренд Вествуд запустив 1981 року. Дизайнер був першим, хто запровадив естетику панку у високу моду. У 1990-х вона стала другою британкою після дизайнерки Мері Куант, яка прославилася в 1960-х, і показала свою колекцію на тижні моди в Парижі. У 2006 році Вествуд здобула з рук королеви Єлизавети II титул Дами-командора Ордену Британської Імперії.

А ось на початку "нульових" Вествуд стала відома ще більше завдяки своїй громадянській позиції. Ще б пак, вона робила політичні заяви і брала участь у демонстраціях, у тому числі на захист Джуліана Ассанжа або проти забруднення атмосфери.

А ще Вів'єн Вествуд активно виступала за права тварин, порятунок Арктики та проти безробіття в Африці. Причому не лише на словах. Наприклад, одного з роликів Вів'єн знялася оголеною у душі – відео покликане пояснити, як м'ясопереробна промисловість впливає споживання води. А щоб привернути увагу до проблеми всесвітнього потепління – поголилася налисо. Також вона приїжджала до будинку тодішнього прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона на танку – на знак протесту проти фракінгу (технології видобутку нафти газу за допомогою закачування у ґрунт великого обсягу води).

Читайте також:

Зірка індійських серіалів поклала на себе руки під час зйомок чергової серії

Україна зможе дістати російські літаки на Далекому Сході. У РНБО зробили заяву

Нелюдський страх і паніка: російським військовим вже дозволили ходити у цивільному одязі